27.1.2013

Voihan Varjo!

Viime keväänä innostuin Titityyn mysteerihuivi-klubista. Tarjolla paketissa oli kaksi vyyhtiä Madelinetoshin tosh merino lightia sekä Veera Välimäen suunnittelema huiviohje. Olin kuullut paljon kehuja langasta ja tykkään Veeran suunnittelemista huiveista, vaikka en niitä ollutkaan ennen tehnyt.

Elokuun puolessa välissä vihdoinkin kauan odotetut langat vihdoinkin saapuivat. Mutta, voihan sentään. Eihän ne värit lainkaan sopineet yhteen :-(  Kauniita värejä kumpikin, ei siinä mitään, mutta yhdessä... EI!
Punainen on ihana puolukanvärinen Tart. Siniharmaa nimeltään Wellwater. Valitettavasti vain kuvissa näytti paljon harmaammalta, luonnossa ehkä vieläkin sinisemmältä kuin tässä kuvassa. Minkäs sille voi, tietokone vähän vääristää värejä eikä käsinvärjätyistä tule aina täsmälleen samanlaista.




Into huivin tekemiseen oli kuitenkin suuri. Punainen oli tarkoitettu pääväriksi ja rohkeasti sillä aloitin. Vähän toivoin, että valmiissa huivissa väriyhdistelmä ei näyttäisi niin pahalta. Vaan näytti se.

Lopulta päädyin ostamaan kontrastiväriksi Zitronin Unisonoa. Se on aavistuksen paksumpaa (300 m /100 g) kuin tosh merino (384 g / 100 g), mutta ajattelin paksumpien puikkojen tasoittavan eroa. Ja niinhän se tekikin.





Malli: Veera Välimäki: Varjo
Lanka: Madelinetosh Tosh Merino Light (Tart), Zitron Unisono (1250)
Puikot: 4,5
Koko: 49 cm x 125 cm 
Langanmenekki: vajaa 200 g

Niinhän siinä sitten kävi, että 84 lisämetriä Unisonoa ei olisi ollut pahaksi, nimittäin viimeisestä harmaasta pätkästä tuli vain 12 cm, kun ohjeen mukaan sitä olisi pitänyt olla ainakin tuplasti enemmän. Pituudesta jäi puuttumaan aika paljon. Jos olisi alunperin laittanut värit toisin päin, niin olisin saanut isomman huivin, koska punaista jäi vähän jäljelle, mutta harmaan käytin loppuun asti. Mutta kun mysteeristä ei tiedä mitä tuleman pitää.  

Nyt olen käyttänyt huivia pari kertaa. Ihanan pehmeä on ja väritkin sopivat yhteen. Mutta, mutta.... vähän isompi olisi saanu olla. Jos kietoo tiukasti kaulan ympärille on liian iso ja jos yrittää pitää olkapäillä on vähän pieni.

Voipi siis olla, että huivi lopultakin menee purkuun. Langat on niin ihania, että jotain käytettävää niistä pitäisi saada. Ehkäpä kolmas väri mukaan ja Color Affection, josta olen myös haaveillut.

Näin yhdellä tutulla kaulassa Maran ja kovasti olen nyt miettinyt, löytyisikö varastoista lankaa, jonka voisin siihen käyttä ja joka sopisi punaisen talvitakkini kanssa. Ehkäpä wellwater sopisi siihen - ja lisäksi valkoista alpakkaa reunaan. (Paitsi että väri ei edelleenkään sovi punaisen kanssa yheen....)

13.1.2013

Neidille

Vanhempi Neiti haluaa nyt mitä tahansa, mikä on turkoosia.
Hän sai joululahjaksi turkoosin pipon.




Lanka: Hjertegarn Ciao Trunte (8731) 
Puikot: 3,75
Langanmenekki: 55 g

Langan piti olla herkähipiäiselle pehmeää, joten tein pipon "vauvalangasta" kaksinkertaisesta ohuesta ja konepestävästä merinovillasta. Kaksinkertaisena tiheydestäkin tuli juuri sopiva. Yksi kerä olisi ehkä juuri ja juuri riittänyt, mutta kaksi niitä otin, varmuuden vuoksi. Lopuista saisi ehkä lapaset?

Lapaset olivat myös toivelistalla. Kintaat on, mutta toisetkin paksuhkot lapaset olivat tervetulleita. Ne ovatkin olleet suunnitelmissa jo lähes vuoden (!) verran. Lankakin on ollut varattuna. Gjestalin Ren Ny Ull. Ravelryn mukaan lanka on konepestävää, mutta tämä taisi olla sekundaerää, kun oli käsinpesu ja huovuttuva merkki.

Ensin Neidin kanssa värjättiin lanka Kool-Aidilla. Värjäys onnistui muuten hyvin, mutta värit itsessään eivät olleet ihan sitä mitä haettiin. Ensimmäinen, vaaleampi on joko strawberry tai watermelon cherry. En enää muista tarkkaan, kun värjäys tehtiin jo alkusyksystä. Tummempi on black cherry. Vaaleampi ei värjännyt ensin tarpeeksi paljon, ja tummaa tulikin sitten liian pitkälle pätkälle.




Värjäyksen lievästä epäonnistumisesta huolimatta lapasprojekti vihdoinkin loppusyksystä käynnistyi. Taas oli vaikeaa arvioida minkä kokoiset lapasista pitäsi tehdä. Lopulta päädyin siihen, että tein Novita Nalle-langan  ja 150 cm:n ohjeen mukaan, mutta käytin 5,0 puikkoja. Suositus langassa on 3,5-4,0.

Yritin olla ovela, ja tehdä ranneosaan resoria, jos se olisi vähän resorinomaisena pysynyt myös huovutuksen jälkeen. Eipä pysynyt, ja varsikin osottautui liian lyhyeksi, joten piti vielä viritellä lisäresori varteen jatkoksi. Ompelin sen jonkin matkaa huovutetun varren sisäpuolelle, siksi reuna vielä vähän kiertyy. Neidin toiveesta lisäresori on tosi pitkä. Kuvassa näyttää hassulta, mutta takin hihat ovat ylhäällä.

Värinvaihtelu hädin tuskin näkyy kuvassa, luonnossa sentään vähän paremmin havaittavissa.





Malli: Novitan Nalle-langan lapasohjeilla
Lanka: Gjestal Ren Ny ull + Novita 7 veljestä
Puikot: 5,0
Langanmenekki: 80 + 20 g


Huovutuksesta tuli tosi tuhti. Kuten istuinalustan osalta totesin, uusi pesukone on vanhaa tehokkaampi. Paljon paksumpaa (nyt 50g /100m) lankaa ei olisi voinut käyttää, muuten olisi tullut patakintaat. Nytkin pti oikein venyttämällä venyttää, että satiin tarpeeksi isot ja peukkukin mahtumaan. Onneksi muistin heti koneen pysähdyttyä kokeilla sopivuutta, niin saatiin vielä kosteina muotoiltua.

Vaikkei väri turkoosi olekaan, on kuulemma oikein hyvät ja mukavat. Nuorempi Neiti on kateellinen ja haluaisi samanlaiset.

Tonttupajan tuotoksia II

Mielenkiintoista.... luulin julkaisseeni tämän jo viikko sitten. Ilmeisesti sitten ei, kun edelleen oli luonnoksena. Tässä kuitenkin lisä joululahjoja:

Äiti sai tänä vuonna lahjaksi huivin. Tietenkin unohdin ottaa siitä kuvan.
Tämä kurkistuskuvahan julkaistiin jo aiemmin, mutta se kertoo olleellisimman:




Puikot: 7
Langanmenekki: 200 g
Koko: n.18
0 x 17 cm

Lanka on paksua, ja siinä on vielä paksumpia kohtia, jotka jätetään kutomatta, siis hypätään paksun kohdan yli ja jatketaan taas sen jälkeen. Ylihypättyihin kohtiin muodostuu sitten tuollaisia "kukkia". Vähän harjoitusta vaati, että oppii jättämään sopivan määrän lankaa kutomatta, ettei jäänyt liikaa tai liian vähän välistä, mutta aika nopeasti huomasi mikä on sopiva määrä. Koska tein huivia, niin jätin kukat sille puolelle mille ne sattuivat tulemaan, olisihan ne voinut tähdätä kaikki samallekin puolelle, jos olisi tehnyt vaikka pipon. Ihan kivaa vaihtelua, jos haluaa jotain "vähän erilaista", mutta pitsineule ei innosta

Useammallakin valmistajalla näyttää olevan samanlaista lankaa. Ainakin Four Seasons Gründlillä sekä Marks&Kattenssilla. Kovasti samalta näyttävät, sekä väritykseltään että koostumukseltaan. Lienevät peräisin samasta tehtaasta. Ainakin Gründlin ohjeessa oleva huivi on varsin saman värinen kuin oma tuotokseni.


Loppukesästä tilasin Adlibrikseltä. Cookie A:n Sukkia. Rakkaudella. Olen katsellut sitä jo pidemmän aikaa, mutta kesäalessa hinta oli vain 17,90, joten pitihän se tilata! Mallejahan on parikymmentä, toinen toistaan ihanampia. 

Kaikista ihanuuksista halusin ensimmäisenä tehdä Pointellet. Koska sisko toivoi lahjaksi nimenomaan sukkia, niin hän sai ne joululahjaksi. 




Malli: Cookie A: Pointelle
Lanka: Hjertegarn Sock Wool (8029)
Puikot: 2,25
Koko: 36-37

Sukat valmistuivat todella nopeasti, meikäläisen keskimääräisiin sukkaprojekteihin verrattuna. Niitä oli kiva tehdä, koska malli muuttui koko ajan. Ei ehtinyt kyllästyä, eikä toisen sukan syndroomaakaan tullut, samasta syystä - sukathan ovat peilikuvia keskenään. Kohtuullisen tarkkana sai tietenkin olla, että pysyi oikealla rivillä ja silmukoissa laskussa.

Käytin puikkomittaa rivinosoittajana, se oli juuri sopivan levyinen. Unohdin koko jutun, vaikka puikkomitalle olisi ollut tarvetta. Kiroilin hiljaa mielessäni, että minneköhän lienee kadonnut, ei auta kuin ostaa uusi. Kunnes tässä yhtenä päivänä selasin taas kirjaa, ja sieltähän puikkomittakin löytyi, kirjanmerkkinä!




Sisko tykkäsi väristä, eikä kuviokaan ollut liian pitsinen, kuten vähän pelkäsin. Kuva valehtelee värin urakalla, niinhän se tekee, Suomen talvessa. Todellisuudessa tumma turkoosi.

2.1.2013

Tonttupajan tuotoksia I

Nyt kun joulu on onnellisesti ohi, voin esitellä tonttupajan tuotoksia ihan kokonaisuudessaankin.

Viimevuonnahan lapset saivat istuinalustat. Ne osottautuivat oikein käteviksi ja hyviksi. Palautetta tuli tietenkin mieheltä, joka myös olisi halunnut itselleen alustan. Siinäpä siis oiva lahjaidea! Langat poimin jämä-jämä-osastolta eli loppuja lasten alustoista. Kaikki langat taitavat olla Fritidsgarnia. Sinistä löytyi vielä kokonainen vyyhti. Punaruskeaa ei viimevuotisissa ollut ollenkaan ja vihreää oli tasan tuon verran.




Puikot olivat samat 8 mm ja koko alunperin suurempi kuin edelliset. Mutta ylläri-ylläri, lopputulos oli jopa pienempi! Venyttämällä kunnolla sain juuri ja juuri 40 cm halkaisijaksi. Hetken ihmeteltyäni tajusin, että meillehän hankittiin uusi pesukone syksyllä. Uusi kone on siis paljon tehokkaampi kuin entinen!

Poika kasvaa ja venyy pituutta joka suuntaan niin nopeasti, ettei perässä tahdo pysyä. Kaikki villasukatkin jäävät pieniksi, vaikka neuloskin jossain määrin venyy.

Cittarista bongasin 7 veljestä -lankoja hintaan 5 euroa kerä, tarjous, jota ei voinut ohittaa. Jokaiselle lapselle löytyi sopiva, mutta vasta ensimmäinen, ja akuutein, ehti valmiiksi jouluksi. 




Lanka: 7 veljestä raita 834
Puikot: 3,5
Langanmenekki: 134 g
Koko: 42


....siis taas melkein Quintessence.... kun pääsin ensimmäistä kertaa kohtaan, jossa piti tehdä nurjat kerrokset, niin muistin kuinka inhoan sitä, kun raitojen värinvaihtokohdissa nurjista silmukoista tulee ruman näköisiä. En sitten ruvennut etsimään muita ohjeita, jätin vaan kylmästi nurjat kerrokset pois sukasta. Varttakin tuli rutkasti enemmän, onpahan riittävän pitkät.  Raidotuskin osui melkein kohdilleen. Kun ensimmäinen sukka oli valmis, niin huomasin,  ei tarvinnut keriä kuin yksi tumma raita pois välistä, niin sai toisen sukan aloittaa samasta kohtaa kuin ensimmäinenkin. Vaikka en olekaan mikään intoilija sen suhteen, että raitojen pitäisi täsmätä, niin eniten ärsyttää se, että raidat heittää vain ihan pikkuisen.

Nuorimmainen halusi mato-kirjanmerkin itselleen. Sellaista en koskaan saanut tehdyksi, kun piti päästä kokeilemaan lumiukkoversiota. Sitäkin ajattelin tehdä myyjäisiin, mutta en sitten kuitenkaan... Dropisin sivuilla oli virkattu lumiukkokirjanmerkki. Mutta enhän minä halunnut virkata, vaan kutoa. Niinpä katselin mallin mittoja ja piirsin sen mukaan lumiukon. Sitten vaan kudoin ja välillä kokeilin mallin päälle, että onko suurin piirten saman muotoinen. 





Lanka: 7 veljestä
Puikot: 3,5